En tiltrængt ros til de folkevalgte

Af Caspar Stefani 31

Guderne skal vide, at jeg ofte bander, svovler og tager mig til hovedet over vores politikere. I ny og næ også dem fra mit eget parti. Der er der også ofte god grund til. Det skal vi også. Vi skal hele tiden forholde os kritiske, som de fleste også ynder at gøre. Det er jo nærmest en nationalsport. Den sport skal vi blive ved med at dyrke. Men vi skal minde os selv om de gode sider af det danske folkestyre, inden vi kaster håndklædet i ringen, og bliver en nation af ligeglade sofavælgere. Vi skulle nødig ende med ikke at gide engagere os, ”fordi alt er alligevel ligegyldigt”. I ræset om at blive mest sure på politikerne glemmer vi de gode historier, og vi hidser os op over overskrifter, der i bedste fald fordrejer sandheden, og i værste fald er en direkte løgn.

Tid til at tale folkestyret op

Alle der kender til nogle af de andre europæiske landes parlamenter ved, at vores politiker-stand kunne være langt værre, end det vi har. Hvis debatten udelukkende handler om den forholdsvis lille gruppe af intetsigende politikere, der har holdninger, fordi de er i politik, og ikke er i politik fordi de har holdninger, går det galt. Vi er ikke derhenne endnu, men vi er på vej. Forsvinder tilliden til de folkevalgte, er den svær at få igen. Der hviler et stort ansvar på medierne, på vælgere og på politikere der tør fortælle, der tør læse og tør anerkende det ”kedelige” politiske rugbrødsarbejde. Der hvor der ikke er skandaler, men der hvor politikerne rent faktisk gør noget godt for det danskerne. Derfor var det glædeligt, da Mattias Tesfaye i fredags lagde en video op på Facebook om samarbejdet og det førnævnte rugbrødsarbejde. Den viste, at Christiansborg ikke altid er en børnehave, og at man kan nå langt med det politik. Det var på tide, at man så folkestyret blive talt op.

Hvis debatten udelukkende handler om den forholdsvis lille gruppe af intetsigende politikere, der har holdninger, fordi de er i politik, og ikke er i politik fordi de har holdninger, går det galt.

Politikerlede er ikke noget nyt, ej heller noget dansk fænomen

Sidste år blev jeg folketingskandidat for det Konservative Folkeparti. Jeg læser statskundskab, og er en af de der, som folk elsker at hade, fordi jeg lever og ånder for politik, og er opstillet til Folketinget inden jeg er færdig med min (anden) uddannelse. Store dele af min familie, både dem der bor i Canada, Italien og England væmmes – som dem herhjemme, ved politikerne og typer som mig. Det er ikke noget nyt. Bedsteforældre, oldeforældre siger det samme som mine forældre. Og det er ikke ligefrem revolutionerende, at befolkningen er utilfredse. Men når jeg hører om årsagerne til, at min italienske onkel er utilfreds med det politiske system dernede, bliver jeg mere rolig over tilstanden af vores. For vi har altså et ganske velfungerende demokrati, og det skal vi huske på, og det skal medierne blive bedre til at minde os om.

Jeg ved godt, at der er mange der er frustrerede over, at mange politikere aldrig har haft “et rigtigt arbejde”, men måske skal man overveje, hvorfor det ikke er tilfældet? Hvorfor de ikke gider? Har det mon noget at gøre med, at man bliver lagt for had så snart man åbner munden? Langt størstedelen af de politikere, er rent faktisk er stillet op, fordi de tror på noget. De tror muligvis ikke på det samme som dig, kære læser, eller mig, men de stiller op fordi de gerne vil gøre en forskel. Mattias Tesfaye fra Socialdemokraterne, Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, Thyra Frank fra Liberal Alliance, er blot nogle af disse mange politikere, der fortjener ros. For man kan tydeligt se, på ord og i handling, at de har et budskab, og at de brænder for noget. Der er også en udbredt myte om, at politikerne er i politik for at tjene penge. Advokatens løn stiger ikke, hvis han eller hun bliver valgt. Det gør marketingdirektørens løn heller ikke. Det gør direktionssekretærens løn heller ikke. Og det gør direktørens løn bestemt heller ikke. Generelt er det langt de færreste, der går ind i politik for pengenes skyld. Ellers havde de valgt en anden branche. Jeg er heller ikke i politik for at tjene penge, jeg er i politik fordi jeg ikke kan lade være.

De fleste politikere er nu gode nok

De politikere, jeg har fornøjelsen af at kende personligt, knokler. De arbejder langt flere timer end de fleste danskere. De ungdomspolitikere jeg kender, på tværs af partierne, som også ofte er udskældt, er nogle af de skarpeste og mest engagerede mennesker jeg kender. Det hører sig ikke til sjældenhederne, at folketingsmedlemmer arbejder op mod 60+ timer om ugen og aldrig er fri fra journalisternes nysgerrighed. Sidstnævnte er i øvrigt en positiv ting. Vi må heller ikke glemme utallige besøg hos bl.a. virksomheder, vælgerforeninger, skoler og plejehjem hvor de bruger deres fritid til at møde deres vælgere, for at blive klogere, og for at sikre den folkelige forankring og fastholde den relativt korte afstand mellem den politiske elite og folket.

Jeg tror egentlig godt, de fleste ved, at det jeg skriver passer på de fleste folketingspolitikere. Derfor er det så frustrerende, at politikerleden stiger og stiger i takt med at medierne bliver mere og mere personfikserede, og politikernes arbejde dermed står mere og mere i baggrunden i forhold til smarte opdateringer på Facebook, selfies og hurtige løfter, vi alle ved, de ikke kan holde. Hvis politikerne bare sætter lidt mere fokus på det gode samarbejde, der er på borgen, på hvad man får ud af at vores forligstradition, på hvorfor man ikke bare skal sige nej til alt, men samtidig være ærlig og sige, når noget ikke er optimalt, uden at medierne kører det op. Og hvis medierne bare gider vise de sider af det danske demokrati også, så kan vi fastholde det gode demokrati vi trods alt har. Det kræver dog også, at politikere i højere grad lytter til befolkningens utilfredshed og frustrationer, og der er mange eksempler på at det ikke er tilfældet. De giver frit spil til de unuancerede angreb på hele vores politiker-stand. Vi lever i skelsættende tider, og der er behov for lederskab og handling, men det er ikke ensbetydende med, at vi skal omvælte folkestyret. Folkestyret er midlet hvortil vi når målet.

31 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Caspar Stefani

  Jeg er enig med dig i, at de fleste politkere er ansvarsfulde og hårdt arbejdende – på tværs af politiske holdninger. Jeg har dog størst respekt for de politikere, der holder fast i deres holdninger, og ikke følger seneste meningsmålinger som vejrhaner.

 2. Af Jan Petersen

  -

  Problemet med det danske folkestyre anno 2017 er vel helt nøgtern set, at det har afmonteret sig selv. Alle de EU/FN konventioner og traktater, Danmark har ratificeret, er faktisk retslig bindende. Hvilket på almen dansk betyder, at dansk politik faktisk kan læses ud fra en simpel tweet fra feks EU-domstolen, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol eller andre globale politiske spillere. Men bortset fra de par fakta, så virker “kejserens nye klæder” da glimrende i et styret dukketeater!

 3. Af Svend Jensen

  -

  Citat: “De arbejder langt flere timer end de fleste danskere…”

  De fleste danskere undrer sig såre over hvilket arbejde det er, som politikerne udfører.
  Der var engang en vise, som hed “Hva’ fa’en laver folk i banken efter kl. 3”, eller noget i den retning.
  Så mange spørger “Hva’ fa’en laver laver politikere på Christiansborg før og efter kl. 3”.

  Nogen spørger også “Hvis Holland med 20 mill. indbyggere kan nøjes med 150 MF’ere, hvorfor fa’en skal Danmark med 5 mill. indbyggere så belemres med 179?”

  Svenskerne fik jo Norge og Skånelandende foræret, tyskerne huggede Sydslesvig, Island blev selvstændigt, Estland og st.Croix blev solgt og vi fik aldrig et Danmark til karpaterne.

 4. Af Henning Svendsen

  -

  Har Stafani en drom om Borgen??
  Ja har man en competanse som hele Danmark skriger efter-så smækker man selvfølgelig med døren og forlader Borgen med en hånlatter
  Det er dog kun ganske få der lister afsted, på den måde !Lønog Pension er vel heller ikke helt i bund og der er ikke noget Stempelur som sladrer
  Ja de har det faktisk det som blommen i et æg: Og de fleste har de heller ingen skam i livet og bliver der helt til de skal bæres ud.

 5. Af Jan Petersen

  -

  Den såkaldte elite ved det – den almen uvidende almue aner intet – men dansk folkestyre er passé. Folketinget anno 2017 er rene administratorer for EU/FN og andre globale politiske spillere. PUNKTUM

 6. Af jens andersen

  -

  Holland har et langt stærkere forsvar og et bedre sundhedsvæsen end Danmark. Velfærden er også bedre osv. Og de hollandske politikere forærer ikke deres serum- og vaccinefabrikker væk til Saudiarabien. Også Schweitz kunne vi lære meget af. Hvis V, K og S ville, kunne de bare ignorere konventionerne , FNs ævlerier og en del EU-påbud, forbud og henstillinger/direktiver. Men den asociale højborg ønsker svenske tilstande, og sender gerne danskerne ud i nød og elendighed. Ihvertfald er den samlede politik en blodig katastrofe, og værre bliver det.

 7. Af Uffe Staulund

  -

  @Caspar Stefani,

  Din mening er sådan set god nok, men hvis det skal besvares ordentligt, så skal man have 3 dage og en sekretær, for at klare opgaven med at besvare den.

  Dit oplæg er et skud med spredhagl, hvert enkelt hagl er ok, men det er for meget.
  Politikerleden forsvinder ikke af sig selv, den understøttes af EU og alle kommisionerne.

  Mit råd til dig er at du skal finde nogle på Christiansborg som du kan sammen med, finde et projekt til gavn for Danmark, og arbejde på at få det gennemført.

 8. Af hvorfor er filtret altid så emsigt her

  -

  Indlæg kom ikke på??

 9. Af Flemming Lau

  -

  Ja det virker som om at demokratiet idag, kun er et nødvendigt onde for vore politikere, der har meget travlt i internationale foraer.. Snaphanen har et link fra Saxo der beskriver den danske uduelige Kong Hen, Svend Estridssøn. 1080. Han gik så meget op i fromme andagts øvelser, at han forsømte forvaltningen og håndhævelsen af landets love, til skade for den fattige mands ret, imod den kongelige skik. Han fik få år i det betroede hverv.
  Hvis vi antager at menneskerets konventioner er nutidens religion, den hellige gral og de internationale topmøder er andagts øvelser, så er der vel ikke noget nyt under solen? Og så alligevel!

  For jeg mærker en hel anden alvor når man læser om etableringen af den danske forfatning 1848-49 med kærligheden til friheden, et uafhængigt Danmark, retsind til gavn for almenvellet i nutid som fremtid og idealet om den sande demokrat. Lidt højstemt måske men rigetstatsmedlemmet var og er stadigt alene bundet af at fremme sin overbevisning. Det gælder stadig i teorien men mange komplekse hensyn, lader til at forvirre viljen i mange sagers praktiske udmøntning. Kulturelt er vi udfordret og man har ikke ladet forsigtighedsprincippet råde, men har derimod ukritisk åbnet grænserne i en EU kontekst.

  Problemet er at EU’s ydre grænser ret beset ikke eksistere i praksis. Håndhævelsen af suverænitet eksistere ikke, for FN’s leder har udmeldt at ingen nation har ret til at kontrollere sine grænser, at man skal ignorere vælgerne. EU’s præsident har udmeldt at grænser er den værste opfindelse nogensinde! Dermed er illegal indvandring blåstemplet som legal. De mener selv at det er udtryk for rationalitet, og at nationalfølelsen er irrationel og en sten i skoen for den nye verdensorden. Imens kan den demokratiske sindede borger blot se til i afmagt hvordan tingene udvikler sig. For hvis der er noget der ikke ligger nutidens politikkere på sinde, så er det almenvellets kulturelle socio økonomiske tryghed. Som Per Stig Møller siger, så er globalismen faret henover hovedet på den jævne borger og denne oplever et ræs imod bunden, og det er farligt, siger han. Man har mistet orienteringen og respekten for borgeren og det var vist ikke målet med vor forfatning!

 10. Af det her er en stærkt cen- sureret debat

  -

  hvorfor hindres debat?

 11. Af her blokeres skarp kritik af V, K og S mfl.

  -

  redigeringen her er sær

 12. Af redigeringen her er enten skør eller vilkårlig

  -

  Er ste fa ni en særling eller allerede en pamper?

 13. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Flemming Lau

  “Som Per Stig Møller siger, så er globalismen faret henover hovedet på den jævne borger og denne oplever et ræs imod bunden”.

  Hvad vil du foreslå, at vi skal gøre, så den jævne borger ikke føler sig ‘koblet af’, når det gælder globaliseringen – for det er ikke muligt, og ikke i Danmarks interesse at modarbejde international handel og internationalt samarbejde.

  Hvis den jævne borger skal undgå et ræs mod bunden, så kræver det en større indsats m.h.t. videreuddannelse og opkvalificering. Det er ikke muligt eller ønskværdigt at vende tilbage til en fortid, hvor mange danskere levede af hårdt manuelt arbejde.

  De tider kommer ikke igen.

  Hvad er dine egne forslag?

 14. Af Caspar Stefani

  -

  Debat hindres ikke, men jeg skal ind og personligt godkende 90% af kommentarerne. Da jeg også har et liv ved siden af, vil der altid gå lidt tid før de godkendes.

  Det håber jeg, I forstår.

  Mvh
  Caspar

 15. Af j an

  -

  20.38 kom så endelig på, men ju ul røg tilsyneladende lige igennem, trods et længere indlæg?? Ste fa ni er sikkert ok/god nok, men har radikale og konvertitter fortrinsret?

 16. Af Flemming Lau

  -

  Niels Juul Hansen.
  Intet er umuligt for politikerne. Det er blot et spørgsmål teamwork og den måde vi ser på de svageste lemmer. Visionen var engang et samfund hvor få havde for meget og færre for lidt. Det gode liv, 3 delingen af døgnets 24 timer. Så kom den grænseløse og kulturliberale periode, som endte med brag i 2008.. De globalt økonomisk berigede forsætter hvor de slap, med deres grådighed med at skabe win win for sig selv og sin klasse. En Lego chef får en bonus på hvad der svarer til 2000 årsværk. Og når det går skidt i et firma skal de også forgyldes, fordi det koster at standse ulykken. Jobcentrene står klar med deres 15 mia dyre beredskab til at jagte dem der faldt ud, under processen. Jo i skat havde man kun prioteret, en funktionær til at varetage tilbagebetaling af mia i moms!

  Forslag..? Et sted at starte kunne jo være at samle de lavt hængende frugter op, ved at forebygge fremfor at helbrede. I nogle situationer anvender man forsigtigheds princippet. Det kaldes konsekvens etik, noget man med fordel kunne udbrede mere.
  ” Nu om dage kender folk prisen på alting, men ikke værdien på noget som helst” Oscar Wilde. Vand får først værdi når brønden er tom.

  Og hvad er så dit svar til arbejderen og funktionæren, når firmaer outsourcer,, østarbejdere vælter ind, robotiseringen implementeres og de samlede udgifter stiger eksponentielt med den ofte uintegrerbare migration..? I Norge operere man med 62 mia Pa. Det er blot et par Storebælts broer om året!

 17. Af Flemming Lau

  -

  Fint nok Casper!

 18. Af Jan Petersen

  -

  Stort set ingen aner, hvad de oppe imod. Folketingets tidligere grundregel – ingen over og ingen ved siden af Folketinget – er passé for ca 45 år siden (Danmarks tilslutning til EF i 1972). Sidenhen har Folketinget – helt målrettet – satset på outsourcing af politiks ansvar til EU/FN og andre globale politiske trendsættere. Egentlig et meget smart trick, hvis formålet er – at erstatte rollen som politisk ansvarlig med rollen som ligegyldig administrator!

 19. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  “Sidenhen har Folketinget – helt målrettet – satset på outsourcing af politiks ansvar til EU/FN og andre globale politiske trendsættere. ”

  Jeg synes, at du skylder at fortælle, at selv de argeste modstandere af EU i folketinget stemmer for langt det meste af EU-lovgivningen.

  Hvis flertallet af danskere stemmer på partier, der går ind for forpligtende samarbejde, så er der heller ikke et demokratisk underskud. I et forpligtende samarbejde er der ikke ‘frit valg på alle hylder’, som du tilsyneladende ønsker.

 20. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Konservativ reaktion ! –Hvad skal vi med politikere ! –Schweiz har 8 millioner indbyggere –Og de har kun deltids-politikere ! Som tjener deres penge selv i erhvervslivet !–

 21. Af jørgen pe

  -

  Hvorfor skal 90% af debatten godkendes? Hvad er der med de 10%? (dem under tre linjer?) Andre steder kan indlæg op til fem-ti linjer ofte sættes på uden c en s ur.

 22. Af j pe

  -

  Vi som er på linje med caspar, og som altid skriver sobert, kan vi ikke forhåndsgodkendes? Det er vel kun rimeligt at blokere trolle, støjsendere og psykopater der kun er ude på at sabotere debatterne?

 23. Af Lis Sørensen

  -

  For mange blå anti-i danskere bliver politikere. B burde nedlukkes.

  Hol m som jød e giver naturligvis arbejde til andre j øder-som stø vring.

  Alt for mange jød er i medierne. De må beskæres i antal og repræsentation. Kvoter på journalistskolen mv.

 24. Af Sætter Nissen

  -

  En tiltrængt ros- ( fejl der skal stå )-et tiltrængt los til de folkevalgte,

 25. Af Jan Petersen

  -

  Jeg synes nu, Folketinget klarer det OK. De har frivillig skåret den gren over, de selv sidder på. Mulig forklaring – flygt fra det politiske ansvar. Kører samfundet i hegnet – klag til EU alternativ FN. Det hører ikke længere under Folketingets resort område. Vi er nu kun administratorer for EU/FN 🙂

 26. Af - Niller

  -

  Tid til at tale folkestyre op – skriver Stefani
  Danskerne lever i et regulært gøglervælde. Og det i en moderne oplyst tid… Det der gælder i de sidste minutter, før stemmeboksen lukker, gælder ikke længere så snart krydset er sat, og en regering er trådt frem for de samme vælgere.

  De politiske gøglere byder sig til og optræder for masserne på mediemarkedspladsen og lover folk morskab og store gevinster. De ejer tilsyneladende ingen skam i livet, og der ingen øvre grænse for deres overbud.
  Prisen for at deltage er et lille kryds på et stykke papir.

  Men der ingen præmier, kære venner, ingenting at grine ad. De brudte løfter udtrykker en skamløs disrespekt for de danske borgere.
  Med deres ageren bliver politikerne hovedkraften bag en tivolisering af det danske demokrati- istedet for at værne om det som det dyrebareste, vi har.”

  Det jeg her har citeret fra en nylig aflæst bog, var noget af det første jeg tænkte på da jeg læste om, -en tiltrængt ros til de folkevalgte

 27. Af - Niller

  -

  Stefani -indlæg i filteret. Hvorfor??

 28. Af - Niller

  -

  Der er ikke noget der tyder på at mit indlæg fra ca 18.45 bliver frigivet- men hvis Stefani ikke kan tåle at få en bold retur skal han undlade at bringe den i spil.
  Ren tidsspilde.

 29. Af Ib Kyv

  -

  Hvorfor skal politik være så kedeligt, og politikere være så konforme?

  Politikerne bør lytte til kunstnerne, der som bekendt véd alt om politik – for kunstnerne er ikke hæmmet af såkaldt “viden”, og er ofte i besiddelse af en udvidet bevidsthed efter års eksperimenter med stoffer af enhver art, der har gjort dem istand til at indse, at verden bliver et evigt lykkeland, hvis bare den hvide mand lærer lidt af shamanernes visdom, løsner slipset og uddvider deres bevidsthed med LSD.

  Alternativets Folketingsgruppe har tilsyneladende været i Polen, hvor de ville udvide de stivsindede, katolske polakkers indskrænkede bevidsthed.

  Uddrag fra “Nøgne mennesker anholdt med et dødt får i Auschwitz”:

  “De 11 nøgne mennesker, der er i alderen 20 til 27 år, hængte et banner med teksten “Love” (“Kærlighed”, red.) op foran det kendte “Arbeit macht frei”-skilt over indgangen til udryddelseslejren.”

  “De havde desuden slagtet et får og brugte en drone til at filme hele seancen, skriver polske medier.”

 30. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Flere indlæg i filteret?

  Fascisten og anti-demokraten fra det korrupte italien, nægter alle kritiske indlæg.

 31. Af Lis Sørensen

  -

  Indlæg i filteret ash? Og mange ældre i dit fascistiske og anti demokratiske filter?

  Ash’s ide om kunst er en korrupt v -la revisor..

  Borgerlige forstår ikke kunst, samfundskritik. De er købte lakajer uden ide om kunst og samfundsforhold.

Kommentarer er lukket.