Kritikerne af folkemødet burde se at komme i folkemødehumør

Af Caspar Stefani 33

Det er egentligt ganske morsomt, at de som står frem i de sociale og offentlige medier og højlydt kritiserer folkemødet, kun i ganske få tilfælde har sat deres sure fødder på Solskinsøen. De, der kalder Folkemødet for en fest for eliten, har aldrig set folkepensionisten fra Kastrup tale i øjenhøjde med en højtstående minister, og tvinger dem til at forholde sig til deres nyeste påfund – som eksempelvis en højere pensionsalder. Her kan politikerne ikke flygte, men er tvunget til at forholde sig til folket. Det skal vi have noget mere af. Og på tværs af politiske skel, har det været en fornøjelse at politikernes indsats. For folkemødet er et fremragende middel mod politikerleden, og det kan være med til at genopbygge tilliden, inden den er fuldstændigt eroderet.

Folkemødet er noget helt unikt. Det er meget skandinavisk, og vi skal sætte pris på, at vi bor i et land, hvor det kan lade sig gøre. I Storbritannien ville det for eksempel være uhørt. I et land hvor vi hylder civilsamfundet, begriber jeg ikke, hvordan man kan kritisere en folkefest, hvor det altså handler om andet end netværk og skumle aftaler for den “politiske elite”. Det handler også om folkeoplysning, om alt fra dansk infrastruktur til kristendom. Det er altså ikke i ethvert land, at folkemødet kan finde sted, og hvor man kan drikke en bajer med en højtstående politiker. Det skal vi hylde, frem for at angribe.

Det er måske knap så overraskende, at jeg som folketingskandidat og statskundskaber roser folkemødet. Det er jo ikke kaldet Djøfstortion for ingenting. Men jeg skal lige forstå kritikerne ret, når de kalder det for eliternes fest. For antallet af besøgende ramte i år næsten 100.000, og de kan altså ikke alle sammen være en del af eliten. Eller hvad?

Det er helt fair, at man kritiserer de midler, som offentlige organisationer bruger på Folkemødet, men vi skal passe på med ikke at blive alt for smålige. For kan vi ikke godt unde en offentlig ansat en tur til Allinge, nu hvor vedkommende skal stå for arrangering af debatter og arrangementer? Eller skal de offentlige ansatte have så få goder som muligt?

Jeg møder naturligvis mange i mit netværk til folkemødet. Men det er også mere end bajere med venner og kollegaer. Det er også mødet med den lokale Bornholmer. Mødet med flygtninge, hennafarvet gymnasieelever, spejdere, frivillige i nødhjælpsorganisationer, sygeplejersker og pensionister. Ganske almindelige mennesker, der engagerer sig. Og det er det, der gør Danmark så dejligt. Folkemødet er en hyldest af vores stærke civilsamfund og den korte afstand til toppen.

Man får det indtryk fra Folkemødets kritikere, at størstedelen af dem man møder på gaden i Allinge, er jakkesætklædte konsulenter, der hånd i hånd med de fæle ”regnedrenge” fra Finansministeriet, hastigt er på vej over til Region Hovedstadens telt, for at få aftalen i hus om kommende hospitalslukninger. Det er dog meget langt fra folkemødets virkelighed. Folkemødets virkelighed er Hans Pilgaard der spontant begynder at strippe inde i Togas telt – vel at mærke med en ganske almindelig borger! Folkemødets virkelighed, var da jeg talte i en halv time med en buschauffør fra Syddjurs, om pensionsalder og valgbarhed til Folketinget. Mig bekendt var han altså ikke deltidsansat hos en større lobbyist-virksomhed.

Selv den nu afdøde debattør, Mads Holger – som i øvrigt var en kæmpe inspiration for mig – blev en skeptiker af sit sidste møde med Folkemødet. Her skrev han – genialt som han plejer – om den ansatte ved Danmarks Radio, som ifølge Holger var median-deltageren i Folkemødet. Jeg er dog tilbøjelig til, for en sjælden gangs skyld at sige, at den sidste romantiker tog fejl. Da jeg debatterede i Berlingskes telt om lørdagen, var tilskuerne ikke Lasse fra Danmarks Radio. Det var ikke “eliten”. Det var ganske almindelige mennesker.

Folkemødet er en folkefest, og kritikerne burde se at komme i Folkemøde humor. De burde komme med næste år, så kan vi få os en bajer, og smage Pia Kjærsgaards græske kylling – som i øvrigt smager fremragende. Det kan sgu da ikke blive mere dansk.

 

33 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  Kære Caspar Stefani,

  Om der ikke er noget, der kan blive mere dansk end græsk kylling, skal jeg lade være usagt, men jeg deler din holdning om det positive ved folkefesten.

  Politikerne var kun en lille del af dette folkemøde, og det var ikke de politiske diskussioner mellem de forskellige partier, der var de mest interessante. De var ofte underholdende, men deltagerne turde aldrig bevæge sig væk fra faste paroler og partiprogrammer.

  De mest interessante diskussioner var når politikere blev konfronteret med faglige eksperter, diverse græsrodsorganisationer og repræsentanter fra DI/DA og arbejdstagerorganisationerne. Der blev der gået ‘til stålet’, og man slap for de sædvanlige politiske floskler.

  Der er nogen der mener, at disse folkemøder skal skifte lokalitet hvert år. Jeg mener, at man på Bornholm har fundet opskriften på et både informativt, engagerende og underholdende folkemøde (med sommerhus på Bornholm er jeg naturligvis forudindtaget).

 2. Af Kim Sørensen

  -

  Mødet i øjenhøjde, mellem politiker og vælger, er faktisk en central del af det britiske demokrati. Man har f.eks. de såkaldte “constituency surgeries” og denne hæderkronede britiske tradition skiller sig især ud ift. “folkemødet”, dersom det typisk er en prioritet, at afholde dem i de enkelte vælgeres lokalområder.
  Derfor synes jeg naturligvis det er ærgerligt, at “folkemødets” fortalere baserer deres argumenter på en mærkelig blanding af lige dele halve sandheder og hele usandheder. Det er da fint nok, at hr. Stefani fik sig en sludder med en buschauffør fra Syddjurs. Men den slags anekdoter rykker jo ikke ved den voldsomme skævvridning, der klart og tydeligt kan aflæses i programmet og den officielle statistik. Hvis dialog med buschauffører fra Syddjurs er en væsentlig del af “folkemødets” raison d’être, hvorfor flytter man så ikke cirkusset til Syddjurs eller i det mindste besværer sig med at sætte en buschauffør fra Syddjurs på scenen en enkelt gang?
  Og selvom jeg egentlig synes Hans Pilgaard virker som en fin fyr, ser jeg altså overhovedet ikke hvorfor et Hans Pilgaard-stripshow skulle være udtryk for en særligt veludviklet demokratisk dialog. Som heteroseksuel mand har jeg desuden mange andre og i øvrigt langt billigere alternativer uden for “folkemødet”, hvis jeg skulle finde behov for at se stripshow.
  Det er da også ganske fint, at “pøblen” fik lov til at overvære debatten i Berlingskes telt. Men hvorfor afholdt man så ikke bare arrangementet i domicilet på Pilestræde og kørte det som streaming på hjemmesiden? Meningerne og menneskerne på scenen ville jo være de samme og internettets fantastiske teknologi tillader endda publikum at stille spørgsmål til oraklerne, hvad enten dette publikum sidder i Albertslund eller Allinge.

 3. Af Niels Larsen

  -

  Hvis man ønsker, at det skal være et folkemøde med tryk på FOLK, hvorfor henlægger man det så til den allerfjerneste egn af Danmark, hvor kun en brøkdel af folket har mulighed for at deltage?

  Og hvorfor indfører man grænsebomme på Bornholm før og under mødet? Politikerne plaprer da ellers med, at vi skal fortsætte vore liv som om muslimske terrorbastarder ikke findes.

  Nu suppleret med hævnende englændere – til en begyndelse.

 4. Af lisbeth sørensen

  -

  “Det er egentligt ganske morsomt, at de som står frem i de sociale og offentlige medier og højlydt kritiserer folkemødet, kun i ganske få tilfælde har sat deres sure fødder på Solskinsøen.”

  Koster en formue for den gængse Danskere, ikke fra bornholm at møde op der…Måske flyt det til juli til at starte med hvor der er flere turister derover?Dårlig ide også, det skal ske i københavn. eller to opdelt et i cph og et i Jydens land?

  Folketingskandidat? Skal Danmark nu omdannes til en italiensk-Britisk bananrepublik?

  Som den Amerikanske fhv ambassadør sagde i denne uge, så er det en af de fine ting i DK at man kan mødes, men kun på bornholm og under tæt bevogtning. DK er altså efterhånden ikke anderledes end andre steder.

  Naturligvis er kun eliten inviteret,, dem der møder op for at medierne kan fotografere folket-dette gør de end ej men kun magthaverne- er nyttige idioter..

  “Det er også mødet med den lokale Bornholmer”…

  Kun mødet med bornholmeren..

  “Normale Danskere” mødte ikke op talstærkt..Bornholmere som årets cirkus fornøjelse-naturligvis..Alt for langt væk fra DK fastlandet og for dyrt..I Juli ville i nok have haft 15o.ooo, og hvorfor ikke da, hvis i absolut insistere på at holde mødet væk fra Danskeren?

  Folkemødet var endnu et møde mellem hattedamer og tophattefolk, som MH.

 5. Af lisbeth sørensen

  -

  “Ungdommen er borgerlig, og det er progressivt at være konservativ. ”

  Skriver Casper..

  Det nye valg i England-Frankrig har vist at den Europæriske ungdom er rød så det batter..Sådan har det nu også altid været..Fakenews..

 6. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Ungdommen er b orgerlig, og det er progress ivt at være konse rvativ. ”

  Hvis folkemødet viste det, beviser det blot min påstand at kun eliten mødte op. Valgene i Frankrig og UK viser at det forholder sig anderledes. Folket vil have en ny regering, det viser mållingerne også, og den skal være mere rød, og DF nærmer sig rød blok , hvis de da ikke altid har været der.

 7. Af mange vælgere er meget naive

  -

  Når man tænker på hvor usselt, utroværdigt, katastrofalt og svigagtigt mange partier og politikere opfører sig overfor vælgerne året rundt, er det svært at mobilisere nogen begejstring for mødet på Bornholm. At løftebrydere, platugler og plattenslagere flytter over til øen et par uger, bliver de jo ikke bedre mennesker af.

 8. Af Kim Sørensen

  -

  Jeg tænker også det giver mere mening, at måle politikere, meningsdannere og selve den demokratiske samtale på de 358 dage om året, der ikke er “Folkemøde”.

 9. Af Ole H

  -

  “Folke”mødet er totalt irrelevant.
  De der render rundt derovre skulle hellere tage at bestille noget.

 10. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er jeg ret sikker på, at Folkemødet faktisk er en glimrende foranstaltning. Problemet er blot, at mødet konsekvent er foranstaltet på en afsides ø i Østersøen 🙁

  Hvis mødet på skift også blev afholdt på Sjælland, Fyn og i Jylland ville det formentlig virke lidt mere “folkeligt” 🙂

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Så fik jeg tømt tarmen i et tryk..
  Jeg sender en varm hilsen
  Skolelærer

 12. Af Orla Guude

  -

  Det er svært at komme i folkemødehumør, når Eliten ikke gider lytte til folkets røst.
  På TV kan man se alle de, som er ledere, skabe sig som bly stripteasere lige efter afklædningen. Det er hvad man kalder ‘lederskab’.
  Folketinget mangler konkurrence – monopoler gør alting inkompetent, fordyrer alt, opmuntrer til nepotisme samt krejleri.
  Folketinget burde være folkets ting – ikke EU-elitens ekspeditionskontor.

 13. Af Henning Svendsen

  -

  Afdelingen for børn og bleer er henlagt til Bornholm ,det skete efter pres fra en lokal borgmester og der er da også lidt mere salg i butikkerne
  Folk der møder op bliver snakket efter munden og forlader øen med nyt håb
  Løkke sidder omgivet af svinebondens hustruer og medgiver at miljøet er noget svineri opfundet af de Røde og Løkkes folk er massivt tilstede ,vi kender dem på et kæmpe Slips der slæber henad jorden og Traktorkortet der hænger i en sikkerhedsnål på brystkassen
  Forklædt som almindelige vælgere møder vi de professionel klovne der bliver betalt for at lave Stunt af forskellig art -således at alle kan forlade Øen med et smil på læben
  Man bør nok snaere besøge festivalen i Roskilde her får man den ægte vare

 14. Af - Niller

  -

  Tallet 100. 000 besøgende bliver nævnt som en indikator på den folkelige opbakning.
  Men da arrangementet løber over 4 dage er det reelle tal nærmere 25.000 da flere er gengangere- det er også den konklusion som Winnie Grosbøl har draget og hvor hun mener at der med disse tal er fundet et naturlig leje.
  Så kan man efterfølgende diskuterer om 25.000 er tegn på en folkelig opbakning-jeg er ikke imponeret.
  Og så lige den med de sure fødder- der kan være mange grunde til at folk ikke ønsker at deltage og mon ikke priserne for forplejning og overnatning er en af årsagerne.

 15. Af Arvid Holm

  -

  Rebild er den kommune, der med 3,2 % har færrest indvandrere/efterkommere.
  Bornholm kommer lige efter med 3,3%.
  Det betyder måske, at man vælger Bornholm som et “roligt” område, hvor chikane af forskellig slags er mindre sandsynlig?
  Især når der indføres adgangskontrol i folkemøde-perioden.

 16. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niller

  “…. mon ikke priserne for forplejning og overnatning er en af årsagerne.”

  Jo – det har du fuldstændig ret i . Det er helt sikkert den væsentligste grund.

 17. Af Ole Skovgaard

  -

  Jeg har ikke noget imod, at drikke en bajer med folk og råbe noget folkeligt efter en politiker. Forstår bare ikke hvorfor det er et krav at man skal tage til Bornholm for at gøre det. location forhindrer jo netop, at det nogensinde bliver et folkemøde. Og at Hans Pilgaard stripper på Toga og derefter flyver hjem til London eller hvor han nu bor, sammen med en masse poltikere der samlet brænder mere flybrændstof af på en weekend end i hele året til sammen, hvad er der egentlig folkeligt ved det ? I mine øjne er det en iværsætter messe for det offentlige Danmark (Der jo efterhånden er det meste) kombineret med Kjendisser der Med Kjendisser af forskellig slags på slap line der er ude med tiggerstaven. Men jeg håber da, at dem der var der havde det sjovt, hele konceptet er jo en sejr for demokratiet.

 18. Af Jesper Jepsen

  -

  “De, der kalder Folkemødet for en fest for eliten, har aldrig set folkepensionisten fra Kastrup”

  Der rammer Caspar jo lige netop problemet med ordet Folke i folkemødet. Pensionisten hvem har ellers tid til at taget til Bornholm i en alm. arbejdsuge? Hvad er alderssammensætningen på deltagerne som IKKE er en del af en organisation men kun er besøgende til mødet? Jeg har ikke set billeder fra folkemødet der ikke lignede en efterlønsklub på udflugt så at kalde det folkemøde er falsk markedsføring, pensionsmødet er måske mere passende.
  Så er der hele logistikken, en ø i et hjørne af landet det gør dags ture umulige eller som min. økonomisk voldsomme. Havde mødet ligget på Fyn så ville folk kunne komme om morgen og være hjemme i deres egen seng om aftenen uden at være flået mere end en tank benzin.

  Folkemødet er en fætter/kusine forfest til den store familiefest for de danske journalister. Journalister der villigt stiller op som mikrofon kvæg for politikerne og uden at stille kritiske spørgsmål og tvinge politikerne til at svare og ikke snakke uden om. Så Folkemødet er en skattebetalt fætter/kusinefest for politikere og journalister uden folket.

 19. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Af Orla Guude – 20. juni 2017 8:41

  Det er svært at komme i folkemødehumør, når Eliten ikke gider lytte til folkets røst.”

  Pædofili skal stadig ikke være lovligt Kim olsen..Drop din kamp for det psyKO..Vi vil ikke acceptere det..

  “Af Arvid Holm – 20. juni 2017 9:13
  Rebild er den kommune, der med 3,2 % har færrest indvandrere/efterkommere.
  Bornholm kommer lige efter med 3,3%.”

  Naturligvis..Og har den fordel også at det er langt væk fra farlige højreradikale hjemmegroet terrorister som KO også? Disse holder normalt til i det mørkeste Jylland, selvom København da også har et par stykker. (generelt jyske indvandrer..)

 20. Af Kim Q. Holm

  -

  @Lisbeth sørensen – 20. juni 2017 12:39
  Hvor må det være gabende kedsommeligt at være klimakteriekælling, mso vhekren kna tsvae llere krisve. Lisbeth er det bedste eksempel på konsekvenserne af fætter-kusine ægteskabets velsignelser. Hav det godt på den lukkede.

 21. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Keg skal herved undskylde forrige indlæg.
  Indlægget er perfidt og irrelevant.
  Jeg har haft en dårlig dag.

 22. Af Lisbeth Sørensen

  -

  skal herved undskylde forrige indlæg.
  Indlægget er perfidt og irrelevant.
  Jeg har haft en dårlig dag.

 23. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Af Lisbeth Sørensen – 20. juni 2017 20:47”

  Er naturligvis skrevet af kim olsen og ikke af undertegnede..Som sædvanligt skriver manden jo i alle andres navne i Berlingske, så vel som helt andre der ikke er hans eget.

 24. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Af Lisbeth Sørensen – 20. juni 2017 20:47”

  Naturligvis skrevet af psyKO, Eller kimolsen, som han naturligvis heller ikke hedder. -Du er genkendt guud.

 25. Af Lisbeth sørensen

  -

  indlææææget 20…47 ikkke af undddertegnet..

 26. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Fifleriet er hårdt…Nogen mening om dette, selv om svært læseligt? Sendt til Lyhne som aldrig sætter indlæg på fra fifleriet? Og mellemrum efter 4 forsøg.. 🙂

  Var den stigende højreradikaleter ror op til diskussion på Bornholm, Casper?

  Var også muligtvis en hø jreradikal der satte ild til huset, da det huset mange immigran ter? Vi får aldrig svaret her, og det vil uden tvivl blive tysset ned af efterforskningen hvis så, for at bevare roen i UK..

  De kommer med regulær momentum nu i vesten, højr efløjens terr o rangreb altså.., så sent som i forgårs i London.

  At det ikke faldt ned, er normalt for sådanne typer af bygninger efter bræ nd, Jan. SP og P E T var allerede ude at advare om den stigende tru ssel sidste år fra disse..Grunden er ikke sagt endnu, og hvem kan stole på den når den kommer alligevel?

 27. Af Lisbeth sørensen

  -

  Fifleriet er hårdt…Nogen mening om dette, selv om svært læseligt? Sendt til Lyhne som aldrig sætter indlæg på fra fifleriet? Og mellemrum efter 4 forsøg.. 🙂

  Var den stigende højreradikaleter ror op til diskussion på Bornholm, Casper?

  Var også muligtvis en hø jreradikal der satte ild til huset, da det huset mange immigran ter? Vi får aldrig svaret her, og det vil uden tvivl blive tysset ned af efterforskningen hvis så, for at bevare roen i UK..

  De kommer med regulær momentum nu i vesten, højr efløjens terr o rangreb altså.., så sent som i forgårs i Lo ndon.

  At det ikke faldt ned, er normalt for sådanne typer af bygninger efter bræ nd, Jan. SP og P E T var allerede ude at advare om den stigende tru ssel sidste år fra disse..Grunden er ikke sagt endnu, og hvem kan stole på den når den kommer alligevel?…….

 28. Af happybrexit heimlich

  -

  Så har vi igen IKKE haft en terrorattak i Bruxelles. En mand smed IKKE en bombe og råbte IKKE Allah Ahbar! Det var en IKKE terrorist!!

 29. Af P Christensen

  -

  Til daglig MØDER FOLKET i mindre og mindre grad det offentlige når de har brug for det.
  Men den høje skatteopkrævning fortsætter naturligvis.
  Til gengæld møder de mere og mere de negative sider af globaliseringen = brutaliseringen.

 30. Af liiisbeth søøørensen

  -

  “Folkemødet er en folkefest, og kritikerne burde se at komme i Folkemøde humor. De burde komme med næste år, så kan vi få os en bajer, og smage Pia Kjærsgaards græske kylling – som i øvrigt smager fremragende. Det kan sgu da ikke blive mere dansk.”

  Et folkemøde for eliten naturligvis….Mht. Pias grillstegtekylling i grækenland ,spiser man ged som kultur og ikke kylling der….Kylling er nok et synonym for den borgerlig regering og dens politik DF har støttet i hvad 3o år nu, med en stigende EU indvandring til følge?

  Ville ikke decideret være stolt over at deltage. Selvom den sidste kylling jeg spiste var i 80érne sidst, er det altid trist at være en borgerligkylling!

  Pia har nok forsøgt at fortælle folket at vi skal opføre os som kyllinger over for magthaverne. Præcis DF´s position over 3o år i blå blok har været? ..
  Bliver partiet mindre kyllingeagtig borgerligt under S´s ledelse? Lad os se, og lad os håbe..I 30 år har de været et løgnerparti…..

 31. Af Kim P Olsen

  -

  Hvis man ikke kan finde ud af, at pakke teltet, madpakken og tage færgen til Bornholm, har man diskvalificeret sig selv.
  Det har intet med det påståede elitære arrangement at gøre, men er udelukkende et udtryk for den enkeltes intellektuelle og mentale dovenskab.

 32. Af Kim Sørensen

  -

  Kim P. Olsen

  Den går jo begge veje. Hvis “eliten” vil møde folket, kan da bare pakke en madpakke og møde folket derude i landet, hvor folket befinder sig.

  Jeg tror i øvrigt ikke folkets fravalg af “folkemødet” har noget at gøre med intellektuel dovenskab. De fleste almindelige mennesker er sikkert ganske udmærkede i stand til at pakke et telt og købe en færgebillet. Men vi skriver altså 2017 og så kan det sgu heller ikke være rigtigt, at voksne, hårdtarbejdende mennesker skal flytte i telt, til en udgift på flere tusinde kroner (i transport, forplejning, overnatning og tabt lønindtægt), blot for en chance for at kunne deltage i den demokratiske samtale. Vi taler vel omkring 30% af landets befolkning, der bor inden for en radius af 10 km. fra Christiansborg og tanken om at opretholde en dialog mellem folket og “eliten” er fuldstændigt absurd, medmindre folket er villige til at tage 3 overnatninger i telt på Bornholm? Det kan umuligt være din eller nogen andens ærlige mening.
  Derudover kan det vel også undre, at det offentliges, mediernes og interesseorganisationernes udgifter til “folkemødet” kan løbe op i så mange millioner, hvis det er en rimelig forventning, at folk bor i telt og har madpakker med hjemmefra?

 33. Af - Niller

  -

  Apropos formandindens græske kylling og mere dansk kan det vel ikke blive- pjat en dansk kylling skal steges i gryde serveres med gerne nye kartofler i en skysovs- som tilbehør gerne rabarberkompot og syltede agurker, det er dansk kylling som min mormor serverede når vi kom på weekend besøg.
  Og så kan man se at Stefani har fået besked på at pille smøgen ud af kæften- kylling.

Kommentarer er lukket.