Hvorfor vi kæmper

Af Caspar Stefani 20

Det er fem år siden jeg skiftede tilværelsen I Helmand-provinsen ud med Danmark. Hvor et halvt år med at sove, skide og bade ud af en pose, blev erstattet med IKEA-møbler og klinkegulv. Man skulle jo tro, at det var rart at komme hjem, men i virkeligheden var det en skuffelse. For livet herhjemme virkede tomt og meningsløst. Det sværeste ved krigen viste sig at være det at komme hjem.

Inden vi tog afsted var det missionen der motiverede os. Troen på, at vi gjorde noget godt, og på samme tid opleve ting som man stolt kunne fortælle sine børnebørn. Spændingen, ildkampe og kammeratskabet som man ser i film, var naturligvis en tiltrækningsfaktor. Og som de fleste unge mænd, følte vi os udødelige. Først da vi skrev vores testamente, gik det så småt op for os, at det var alvor. Hvem skulle bære kisten? Hvor ville jeg begraves? Hvilken sang skulle de høre i kirken? Hvad skal der stå i mit afskedsbrev? Det er nogle ret surrealistiske tanker at skulle forholde sig til som 21-årig, særligt når jeg egentligt bare var en forvokset teenager.

De fleste drenge har drømt om at være soldat, men drengedrømmen kom hurtigt i anden række, da det afghanske ørkenstøv først begyndte at sætte sig fast i næseborene.

De fleste drenge har drømt om at være soldat, men drengedrømmen kom hurtigt i anden række, da det afghanske ørkenstøv først begyndte at sætte sig fast i næseborene. Da ramte virkeligheden mig med 100km/t, og jeg indså, at jeg ikke længere var usårlig. Jeg blev ret så hurtigt voksen. Efter de første patruljer skete det, som man også ser i de fleste film. Missionen kom i anden række. Nu var det vigtigst, at vi alle kom levende hjem, og løste vores opgave, så vi kunne se os selv i øjnene, når vi kom hjem.

Jeg plejer at sige, at jeg ville tage af sted igen i morgen, hvis jeg kunne. Jeg savner adrenalinsuset, og hvordan man kan mærke livet, når man blev skudt på. Jeg savner kammeratskabet. Afhængigheden af hinanden, hvor fællesskabet stod over den enkeltes behov. Der kommer det bedste frem i folk. Måske er det forklaringen på hvorfor mange ikke søger hjælp. Det kunne jo være, at ens kammerat havde det værre, og man skulle nødigt spilde psykologernes tid. Sådan havde jeg det i de perioder efter hjemkomsten, hvor jeg kunne have haft det bedre.

Tiden i Afghanistan forlader mig aldrig, og lad mig understrege, at langt de fleste af os, er kommet styrket ud af vore udsendelser. Jeg har aldrig haft de helt slemme nedture, men særlige lyde kan stadig sætte min krop i beredskab. Et sæde i metroen der klapper op, eller en bus der smider trykket kan godt give et kortvarigt sus, en stikkende følelse i kroppen, og lidt hjertebanken. For fire år siden røg jeg ned på jorden, hvis der kom en høj pludselig lyd, det sker heldigvis knap så ofte mere.

I min mors dagbog havde hun skrevet, at jeg aldrig kom hjem fra krigen. Det er jeg heldigvis nu. Folk synes måske også at det lyder som om, at jeg ramt af noget. Men vi rammes og påvirkes jo alle af oplevelser vi har haft i vores liv. Det betyder ikke, at man har fået PTSD. Jeg er bare veteran.

Jeg kan heldigvis tage mine reaktioner med et smil. Desværre er det ikke alle veteraner, der har det lige så nemt. Og nogle af dem kommer aldrig videre. Dem skylder vi at tænke på, og at behandle med respekt og værdighed. Derfor afholder vi flagdagen, og vi skal blive ved med at presse politikerne, så de ikke glemmer ofrene for deres krige. For krigen slutter ikke altid, bare fordi soldaterne vender hjem.

20 kommentarer RSS

 1. Af bent jensen

  -

  Når man er under 25 er man ung og naiv, og tror på politikerne og tv-stationerne osv. At man oftest bruges, udnyttes og misbruges af politiske kliker, forstår man nok ikke i den alder. Men når politikere ikke gider forsvare Danmark, når de hellere vil frelse hele verden, når de lader unge danskere blive dræbt eller forkrøblet i fjerne lande for nogle tågede og utopiske idéer og tankesæt, så er der tale om misbrug. I politik er hykleriet og tåbeligheden ofte uden grænser, og korruption spiller tit en stor rolle. Se hvordan politikerne bruger hundredvis af milliarder af kroner på radikale, ufolkelige og landsskadelige formål. Vi er inde i en katastrofal udvikling, hvor alt med velfærd, sundhed, familieværdier, retfærdighed og tryghed/frihed/sikkerhed/infrastruktur systematisk forringes. De danske soldater er dygtige og heltemodige, men misbruges og svigtes alt for ofte af politikere og medier.

 2. Af Finn Bjerrehave

  -

  Danske soldater kæmper for regeringen, samt udenrigshandelen hvor USA køber tonnage hos de Danske rederier, og disse fragtrater som nu er kommet i top alene i 2014 på 205 milliarder kroner, gør hele Danmark tjener på at regeringen stiller Dansk militær under USA,s tossede krige, og penge og intet andet afgør deltalsen.
  Jeg selv har været soldat i 7 år,og forstår ovennævnte artikel, selv om jeg kun var soldat i Danmark, har jeg kun gode minder om tiden, hvor kun Cypern og Gaza som udlængsel var ikke opnåeligt p.g.a. kontraktforhold.
  Velkommen hjem. Finn Vig

 3. Af B. Mortensen

  -

  Hr. Stefani
  “Hvorfor vi kæmper” står der, men intet svar får man..
  Så hvorfor kæmpede i?

 4. Af Kristoffer Hansen

  -

  Det værste ved at komme hjem er vel, at mens i tog den ene vej. Tog islamisterne deres hellige krig med den anden vej, her til. Islams hellig krig er i dag spredt over hele verden, og kun suspekte slappik junkier er ellevilde for terroristerne. Alle menneskerettigheder kan stikkes op hvor intet lys kommer. Jeg går kun op i at få dødsstraffen tilbage hurtigst muligt. Stop med at sprede satans terroristsvin og deres evig hellig krig. Føj for Satan!

 5. Af J Hanse n

  -

  Jeg har aldrig haft de helt slemme nedture.
  Skriver Stefani.

  Det er da fint, at personer som frivilligt deltager i Danmarks overfald, ødelæggelser og besættelser af lande, som aldrig har udgjort en trussel imod Danmark, ikke har nedture.
  Det viser bare, at man udvælger de mest egnede til det beskidte arbejde.
  De mest afstumpede, de mest kyniske, de mest indskrænkede og de mest ensrettede.
  Og dem med den dårligste begavelse.

 6. Af lise s.ørensen

  -

  Viser blot du har gak gak i hovedet Stefani..

  Du er type der elsker krig, og kun føler dig levende når civile børn og kvinder slagtes af en vestlig hær..

  Du er altså borgerlig..

 7. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Når en soldat melder sig klar til deltagelse i krig, har han gjort et valg, og han skal selv bære konsekvenserne. Hvis det er andet og værre, end han forestiller sig, er det stadig hans eget ansvar. Han har ikke handlet under tvang og har alle muligheder for ar sætte sig ind i alle tidligere krige og følgerne. Krig er ikke noget helt nyt.

  Det er barnligt at komme flæbende og hævde, at politikerne er ansvarlige. Vore politikere er ikke ansvarlige, og da slet ikke for danske soldaters krænkelser af et fremmed lands territorium. Danske politikere har ingen indflydelse på, hvad vore soldater skal foretage sig. Det er helt andre kræfter, der træffer afgørelserne.

  Har man krig, er demokratiet sat ud af kraft – har man demokrati, er krig ikke mulig. Den enkelte soldat kæmper ikke for fædrelandet, men for egne private ambitioner. Derfor skal han tage ansvar, for de skader han påfører sig selv og andre. At give ham medaljer er at føje spot til skade. Det skal bringes til ophør.

 8. Af Flemming Lau

  -

  Hvem der er helte, afhænger altid af de øjne som ser. Invasion af Polen, Finland, Estland, Letland og Litauen, Rumænien, og senere Ungarn og Tjekoslovakiet blev begået henholdsvis før og efter “Den store Fædrelandskrig!”

 9. Af bent jensen

  -

  De danske soldater kæmpede heltemodigt mod tyskerne i 1848-50, i 1864 og 9. april 1940. Men blev alle tre gange svigtet af magthaverne/politikere, der lod dem kæmpe med forældet, nedslidt og mangelfuldt materiel. For vi kunne sagtens have vundet krigen i 1864 med et ordentligt beredskab, og selv i 1940 kunne tyskerne have været lagt så store hindringer i vejen, at hit ler var blevet afsat, til gavn for hele Europa. Radikal politik har kostet have af blod og tårer.

 10. Af J Hanse n

  -

  Stefanis ynk og klynk kan være vi andre uvedkommende.
  Han valgte jo selv at deltage i politikernes beskidte og unødvendige krige.
  Og i danmarks krigsforbrydelser.
  Kan han ikke bare flæbe overfor familien.

 11. Af Maria Due

  -

  J HANSE N – 6. SEPTEMBER 2017 12:22 m.fl.

  Og hvorfor flæber du hver eneste dag fra morgen til nat over, at verden ikke er befolket med alvidende mennesker, der uanset alder har fundet de vises sten og lever sammen under paradisiske forhold?

  Eller sagt på en anden måde, hvorfor er du aldrig blev voksen, og hvorfor tror du, at du har licens til at være infam og kræve langt mere af andre, end du ville drømme om at kræve af dig selv?

  Man behøver ikke at have bestået den lille truckførereksamen i psykologi for at kende svarene. Enten er du en taber fra venstrefløjen, der blev stukket blår i øjnene og ikke kan kapere sandheden, eller også er du en idiot fra et rabiat miljø, der lader, som om du stemmer på Enhedslisten men i virkeligheden er en pervers rover. Det første kan jeg til nød forstå., men den anden mulighed er der ingen undskyldning for, og det samme gælder hele “jan-petersen-komplekset”, der mest af alt minder om en kendt webmaster med lidt datalogiuddannelse, som altid er på støtten, som misbruger de informationer, han har om folks ip-adresser m.m., som fylder deres mailbokse med perverse udgydelser, og som er overbevist om, at han selv er uhyre intelligent, fordi han fylder netdebatten med falsknerier.

 12. Af Hr. J H

  -

  AF MARIA DUE – 6. SEPTEMBER 2017 12:58

  Hvad har Due indtaget i dag?
  Det må være stærke sager.
  Sjovt så rasende, hysteriske og uligevægtige højreekstremi ster som Due kan blive, hvis man ikke er enig med dem i, at Danmarks krige på den modsatte side af jordklodn er en god ide.

 13. Af P Christensen

  -

  Hvad i alverden skal Danmark dog ude på Allah Tyndskids mark ?
  Samtidig er alting ved at kollapse herhjemme, bl.a. pga tilrejsende
  kulturberigere ?

 14. Af Kristoffer Hansen

  -

  Lise S.ørensen jeg er borgerlig, men følger på ingen måde din tankegang. Krig er hellig for islamister, ikke borgerlige. Jeg støtter på ingen måde at danske soldater bliver sendt i krig for eller imod islam. Krig er hellig for islamister, ikke borgerlige. Desuden er der meget mere brug for militæret her hjemme, i fædrelandet Danmark. Menneskerettigheder bør derimod slettes, fordi de kun er islams hellige krigs rettigheder. Vi burde tilmed være i undtagelsestilstand, og genindfører dødsstraffen hurtigst muligt. En anden løsning ville være at sende alle parter hjem. Hjem til muhammed og Aleppo, ligesom sangen..

 15. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er det min personlige mening, at Danmark selvsagt aldrig burde deltage i effekten af iscenesat terror stunt 9/11. Hverken Afghanistan, Irak eller Libyen havde noget med global terrorisme at gøre. Det havde derimod tre andre kandidater – USA (notoriske deep state CIA), Saudi Arabien og Israel. Google lidt om false flags og find selv ud af, hvor mange CIA / Mossad har iscenesat gennem tiden. Jeg ville – helt ærligt – føle mig rimelig til grin – som dansk soldat – ved at risikere liv, lemmer og forstanden . . . på den konto!

 16. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos krig / terror og lignende iscenesatte fake events (Google f.eks false flags) – en meget sigende EB.dk artiklen om øvrige fake deltagere. I dette tilfælde en kendt krigsfotograf:

  “Kendt krigsfotograf afsløret: Var én stor løgn”
  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/kendt-krigsfotograf-afsloeret-var-en-stor-loegn/6810747

 17. Af l.. sørensen

  -

  Kris..toffer Han..sen

  Du er et eller andet borgerlige df skrammel uden idé om virkeligheden..

  Ellers hævet du vist at df under vko mere end fordoblet indvandringen over 10 år under vko..

  At der er nu er kommet over 200.000 nye udenlandske underbetalte arbejdssøgende til DK siden df og k, v, la kom til igen.

  At df med deres mandater har garanteret indslusningsløn for flygtninge mv, hvilket betyder at de i dag får jobbene til halv løn af en dansker..

  Du er lige så tårnede dum at høre på, som frk hyster due..Du-i ved ingenting..

  Naturligvis er det jer borgerlige der støtter alle krige altid..

 18. Af li.se s.ørensen

  -

  ..Kristoffer Ha..nsen

  Du er et eller andet borgerlige df skra..mmel uden idé om virkeligheden..

  Ellers havet du vist at df under vko mere end fordoblet indvandringen over 10 år under vko..

  At der er nu er kommet over 200.000 nye udenlandske underbetalte arbejdssøgende til DK siden df og k, v, la kom til igen.

  At df med deres mandater har garanteret indslusningsløn for flygtninge mv, hvilket betyder at de i dag får jobbene til halv løn af en dansker..

  Du er lige så tårnede du.m at høre på, som frk hyst.er du..e..Du-i ved ingenting..

  Naturligvis er det jer borgerlige der støtter alle krige altid..

 19. Af Erik Larsen

  -

  Er kommentarer også her lukket??

 20. Af Jan Petersen

  -

  Læs det her fake news ævl og kom med en seriøs kommentar please:

  “Professor efter Facebook-indrømmelse: Russisk troldekampagne under USA’s valg var uden fortilfælde”
  http://www.dr.dk/nyheder/udland/professor-efter-facebook-indroemmelse-russisk-troldekampagne-under-usas-valg-var-uden

Kommentarer er lukket.