Unge bør kalde deres »ud-at-finde-sig-selv«-rejse ved rette navn: Drukferie i eksotiske omgivelser

Af Caspar Stefani 31

Det lyder jo skønt, når de unge nyudklækkede studenter stolt proklamerer, at de skal rejse ud i verden, oftest efterfulgt af flosklen om, at ”de skal finde sig selv”. Men det som de kalder en dannelsesrejse, handler ofte om alt muligt andet – primært druk og ansvarsløshed. For hvem gider egentligt at blive ”voksen” nu til dags? Det er en skrøne, at sådan en tur skulle lede til, at man finder sig selv.

Det er jo også morsomt i en kortere periode, at skubbe ansvar og udfordringer foran sig. Det er det moderne menneske verdensmester i. Men de unge nyudklækkede studenter skal vide, at de ikke finder sig selv, ved at drikke sig halvt bedøvet i Sydamerika. At ”finde sig selv” er en gradvis løbende proces, som man ikke finder i løbet af et sabbatår. ”Selvet” finder man i lige så høj grad ved at passe sine ting og stifte familie. Det er bare knap så eksotisk.

Jeg har rejst meget i løbet af mit liv. Jeg har rejst i Europa, Asien, Nord, Syd og Mellemamerika. Men en ting er sikkert. Jeg fandt ikke mig selv ved utallige branderter eller de mange rejser. Jeg fandt heller ikke mig selv ved at besøge Machu-Picchu, ej heller ved at blive udsendt til Afghanistan. Tværtimod. Men det er heller ikke mit mål. At skulle finde sig selv er et mærkeligt moderne påfund, udsprunget af den famøse mig-mig-mig kultur. Og det fjerner fokus fra det som i virkeligheden betyder noget.

Det vigtigste i livet er de fællesskaber som man skaber. Det er nemlig i fællesskab med andre, og i de forpligtelser man skaber og indgår i – eksempelvis ved at få sig en kæreste – at man finder ud af, hvem man egentligt er. Den erkendelse kommer man ikke frem til ved hjælp af en overfladisk tur til østen.

Rejselyst er vigtigt, og man skal gøre det for at kunne blive klogere på verden omkring sig. Det giver perspektiv, når man ser hvordan mennesker lever i Sri Lanka, i Peru og andre steder, der har en markant anderledes tilværelse end os. Men den måde, som store dele af de danske unge rejser på, gør dem ikke klogere. De bor på hostels og lever en relativt beskyttet tilværelse med en gruppe andre unge fra samme kår og baggrund, hvor det nemmeste og mest oplagte er at drikke sig fuld, fremfor at fordybe sig i det land man befinder sig i.

Det tragiske er dog, at de unge mennesker som oftest ikke engang ved noget om deres eget fædreland. For først da, kan man lære noget om andre nationer og dets folk. Hvordan finder man egentligt ud af hvordan andre nationer er, når man ikke ved noget om sit eget?

For man kan simpelthen ikke lære sig selv at kende, ved at spise sjove piller til Full Moon Party i Thailand. Man finder heller ikke sig selv, ved at score en fra hver verdensdel. Surferen, som virkede så sjov og spændende aftenen forinden, viser sig nemlig ret ofte at være lidt af et røvhul dagen efter.
Hvis man absolut skal ”lære sig selv at kende”, så sker det ikke i løbet af ens sabbatår. Man finder sig selv gennem de mennesker man omgås med, de glæder og tragedier, som man unægtelig kommer til at opleve i løbet af sit liv. Man skal være velkommen til at løbe hornene af sig, men lad vær med at kalde turen en eksistentiel rejse og tage af sted i den tro, at du kommer hjem som et fuldendt menneske. De unge burde kalde deres ud-og-finde-sig-selv-tur for dets rette navn – drukferie i eksotiske omgivelser.

 

31 kommentarer RSS

 1. Af J. hAnSEn..

  -

  Jeg fandt ikke mig selv ved utallige branderter eller de mange rejser.
  Skriver Stefani.

  Jamen.
  Så må Stefani jo finde på noget andet.
  Er han ikke 26 år gammel?
  På tide at skifte spor.

 2. Af Jørgen F.

  -

  Verden er en anden end da jeg var ung ….
  Hvide middelklasse børn tager i dag bare de ufaglærte jobs i deres sabbatår som andre burde have/tage. Det gælder overalt i Europa.
  Og verden uden for Europa er heller ikke længere et sted at rejse rundt i for en ung knægt/tøs på 19 uden anden baggrund end tag selv bordet i hjemmet.
  De unge skal bare sparkes direkte videre i uddannelsessystemet, som man også altid har gjort i UK og US, og så må man opleve verden som 21-22 årig når man har sin Bsc. under bæltet.
  Basalt set er det også uforskammet overfor de 4 milliarder mennesker på denne jord, der rent faktisk kæmper for hverdagen, at vores unge bare fjoller rundt.

 3. Af Ole Mikkelsen

  -

  Åhhh nej …
  Endu en af disse selvretfærdige tågehjerner.
  Lev dog livet – du skal dø lige om lidt.

 4. Af Andreas Nielsen

  -

  “Men det som de kalder en dannelsesrejse, handler ofte om alt muligt andet – primært druk og ansvarsløshed.”

  Hvor har han det fra. Kender personer der har holdt sabbat år. For dem har det aldrig været om “druk og ansvarsløshed”, ej heller ”ud og finde sig selv” flosklen. Hovedformålet med sabbat året har heller ikke været at modne sig. Det primærer har været at få oplevelser.
  Nu koster rejserne penge, og de fleste unge har ikke fået rejsen foræret af deres forældre. De bruger mindst det første halve år på at arbejde og spare op. Få noget erhvervs erfaring. Komme ud i “den virkelige verden” om man vil. Det vil jeg mene er “at tage ansvar”.
  Nu ved jeg nok ikke hvor meget de drikker. Det variere nok fra person til person, men tvivler på at de har haft råd til at drikke sig komplet fuld under hele turen, sådan som Casper antyder.
  Men igen, jeg vil lige understrege at hovedformålet med sabbat året er ikke at modne sig, men at få oplevelser. Og hvis de selv betaler, hvad er der så galt i det?

 5. Af poul hansen

  -

  “Finde sig selv”, hvad vil det egentlig sige? Er det ikke et meget uklart begreb? Nogle finder eller realiserer sig selv, ved at opløse hjemmet og splitte familien. Dette forræderi overfor egen familie, har rødstrømperne og feministerne opfordret til og reklameret for i mange år. De påstår at familielivet undertrykker kvinder. Kaosfamilier, retsløse mænd og faderløse børn og husmødre der er presset over i bureaukratiske foretagender eller pasning af andres børn, er vejen til et bedre samfund, påstår feministerne. Andre….

 6. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Det er underforstået, at den danske ungdom bør melde sig til aftjeningen af den værnepligt, som højrefløjen forventer snarligt bliver indført. I stedet for at rejse rundt i verden og spilde kostbar tid skal den unge melde sig til militærtjeneste, hvor der også vil være gode muligheder for at komme ud senere.

  Her får han ved hjælp af kæft, trit og ensretning lært at gøre honnør for flaget, gud , konge og fædreland. Kan noget være mere meningsfyldt? I øjeblikket er Afghanistan, Irak og Syrien soldaternes foretrukne steder, men der kommer snart mange flere muligheder. USA har store planer.

  Militæret er den rigtige og sunde måde at opleve verden på, mener man. Amerikanerne foretrækker den fremfor andre. Man får tillige en fornuftig hyre og erstatning ved invaliditet. Der er ikke noget at betænke sig på.

  Jeg ville til hver en tid foretrække en medarbejder, der som turist har set verden med druk og det hele end et hjerneskadet militærprodukt, der er dybt traumatiseret efter lige så meget druk og det hele. Men sådan er vi så forskellige. Hvad er der flertal for?

 7. Af poul hansen

  -

  Andre “realiserer sig selv” ved at blive verdensfrelsere, jurister, bureaukrater, “humanister”, kvindesagskvinder, klimaforkæmpere eller politikere. Udadtil med ædle formål, men ofte eller oftest kun for at kunne berige sig selv, eller få magt til at kunne herse og hundse rundt med medborgere. Det indtryk kan man ihvertfald nemt få, hvis man følger med i bøger og aviser.

 8. Af poul hansen

  -

  Hvad vores militær angår, burde det kun kunne bruges til forsvar af Danmark, i tilfælde af angreb udefra eller indefra. Det sidste er jo allerede igang, det er jo derfor der nu posteres soldater i de københavnske gader. Men at sende hundredvis af unge danskere til fjerne lande, hvor de risikerer at bliver lemlæstet eller dræbt af vejsidebomber, lureminer, landminer, snigskytter, raketter, håndgranater og mortérgranater samt slanger, skorpioner og tropesygdomme, er en uskik. Politikerne bør ikke drive rovdrift på naive og idealistiske unge soldater.

 9. Af l sørensen

  -

  Bloggerens overfladiske rejser rundt i verden, hvor han har myrdet civile kvinder og børn for VKO og lavKO, er nu ikke ligefrem det en normaldanskere vil kalde en dannelsesrejse eller en dannet person. Men sådan er mennesker forskellige, og han er jo italiener og slet ikke Dansker? Mafiosi
  tilgangen af disse til verden, er ikke brugbar i Dansk kultur.

  Og lad os nu se at få indført nogen fornuftige besparelser på luksusoverførlesesindkomsterne til Stefani og Frederiksen i militæret? Hvad med gadefejning-hundelort opsamnling aktivering i kommunen?

 10. Af l sørensen

  -

  MHt. indførelsen af militær på landets gader som nu, er tanken uden tvivl beskæftigelse de udugelige borgerlige sønner som bloggeren som samfundet ikke har brug for andet sted. De skal jo have deres del af kagen?

  Eneste terrordåd af værdi i skandinavien har så godt som kun været begået af borgerlige breivik, som alene har dræbt flere end alle muslimer tilsammen i skandinaviens historie, i terrorangreb.

  Skyderiet i USA viser hvor farlig den hvide borgerlige mand er? Vi burde fjerne alle våben fra borgerlige alt right, jagtbeviser mv. fra eliten. Det kan kun gå galt i fremtiden. Borgerlige skal ikke have ret til at bære våben i fremtidens DAnmark..

 11. Af l sørensen

  -

  MHt. indførelsen af milit.ær på landets gader som nu, er tanken uden tvivl beskæftigelse de ud..ugelige borgerlige sønner som bloggeren som samfundet ikke har brug for andet sted. De skal jo have deres del af kagen?

  Eneste terr..ordåd af værdi i skandinavien har så godt som kun været begået af borgerlige bre..ivik, som alene har dræbt flere end alle mus.limer tilsammen i skandinaviens historie, i terr..orangreb.

  Skyd.eriet i USA viser hvor farlig den hvide borgerlige mand er? Vi burde fjerne alle våb.en fra borgerlige al.t rig.ht, jagt.beviser mv. fra e.liten. Det kan kun gå galt i fremtiden. Borgerlige skal ikke have ret til at bære våben i fremtidens DAnmark..

 12. Af poul hansen

  -

  L is be th/l sø ren sen fra enhedslisten eller is lamisk parti, har gennem måneder indsendt 100-200 indlæg pr. dag. Hvor han påstår hvadsomhelst, især at “borgerlige” er skyld i alt der er ondt og forkert i Danmark. Er de virkelig de eneste skyldige?

 13. Af j.. hANsen...

  -

  Soldater tjenesten er en udmærket beskæftigelse og tidsfordriv for de dummeste af borgerskabets sønner.
  Her lærer de at påklæde sig, barbere sig og almindelig renlighed.
  At binde et slips det lærer de dog ikke.
  Kan man se på billederne af Stefani og Jesper Holm.
  Ansvarlighed lærer de vel også. Man må formode, at de lejlighedsvis er ædru.
  Det er dog betænkeligt, at de skal gå frit rundt i gaderne med våben.
  Den slags skaber utryghed.
  Måske tror de, at de er besættelses tropper ligesom i Afghanistan.

 14. Af j.. hANsen..

  -

  Gad vide om Mikkel Anderson tror, at nogen gider at læse hans blog, når man ikke må kommentere den.

 15. Af M Jørgensen

  -

  Offentlige ledere fra Næstved kommune bør kalde deres ( stress kursus) på ferieøen Kreta, ved rette navn , en sol og badeferie med all incl for skatteborgernes penge.
  Det er der åbenbart råd til, men alle andre skal spare-
  Og så forarges man over unges såkaldte ” dannelsesrejser”- når det offentlige systems forvaltere kan handle så uansvarligt

 16. Af l... s.øren...sen

  -

  P.a..ul H.anse.n er den velkendte bebo.er fra Sa.nkt ha.ns der nægtes omgang med sine bør.n pga. af overtræ..delse af kvinde-bør.ne mi.s.brug lovene..Plejer at skrive under navnet pre..b.enf.1, men nu dagligt i 4o forsk.ellige n.avne.

  “At bind.e et slips det lærer de dog ikke.
  Kan man se på billed.erne af Stefa.ni og Je.sper H..olm.”

 17. Af l... s.øren...sen

  -

  “Gad vide om M.ikk.el And..erson tror, at nogen gi..der at læse hans bl.og, når man ikke må komm..entere den.”

  Naturligvis ret ligegyldigt. Og siden han er fra den yd.erste h.øjrefløj, er det vel også ok at hans meninger nu ikke følges, læs.es eller komm.enteres? De har dermed ingen m.agt.

  “Eftersom du er kendt som en bra..mfri poli.tiker med dine me.ningers m.od, er jeg lidt nysger.rig ift. at høre, om du faktisk mener, at Ku.rt We.ste.rga.ards t..egning af Muha..mmed er “v.ul.gær”.”

  Den frafald.ne soci.alist, nu alt righ.t w.hite sup.rem.aci.st.

  Ande.rs.son, du er sur på pin..d fordi han skriver at i høj..rera.dik.ale nu er en stor terr.ortru.ssel i Danm.ark..Dette kan man ikke bes..kylde Pi.n.d for, det siger P.E.T også, såvel som alt sundt for.nuft..Tag nu og bliv vok.sen?…..

 18. Af l... s.øren...sen

  -

  “Ga..d vid..e om M.ikk.el And..erson tror, at no..gen gi..der at læse hans bl.o.g, når man ikke må kom.m..entere den.”

  Naturligvis ret lig.egyldigt. Og siden han er fra den yd.erste h.øjrefl.øj, er det vel også ok at hans men.inger nu ikke følges, læs.es eller komm.enteres? De har dermed ingen m.agt.

  “Eftersom du er kendt som en bra..mfri poli.tiker med dine me.ningers m.od, er jeg lidt nysger.rig ift. at høre, om du faktisk mener, at Ku.rt We.ste.rga.ards t..egning af Muha..mmed er “v.ul.gær”.”

  Den frafald.ne soci.alist, nu alt righ.t w.hite sup.rem.aci.st.

  Ande.rs.son, du er sur på pin..d fordi han skriver at i høj..rera.dik.ale nu er en stor terr.ortru.ssel i Danm.ark..Dette kan man ikke bes..kylde Pi.n.d for, det siger P.E.T også, såvel som alt sundt for.nuft..Tag nu og bliv vok.sen?…..

 19. Af Dan Jensen

  -

  Stefani og holm leverer mange gode og udmærkede debatoplæg, men på samtlige blogs bevirker filtret at debatterne udvandes og skævvrides. Nogle steder står det nogenlunde til, men på de fleste debatter er c en su ren så emsig og nidkær at debatterne er tamme og ligegyldige. Eller de er ræverøde. Eller al debat er saboteret eller helt afskaffet. Antallet af læsere er vel efterhånden yderst lille?!!

 20. Af Dan Jensen

  -

  Ste f an i og ho lm leverer mange gode og udmærkede debatoplæg, men på samtlige blogs bevirker filtret at debatterne udvandes og skævvrides. Nogle steder står det nogenlunde til, men på de fleste debatter er c en su ren så emsig og nidkær at debatterne er tamme og ligegyldige. Eller de er ræverøde. Eller al debat er saboteret eller helt afskaffet. Antallet af læsere er vel efterhånden yderst lille?!!

 21. Af Dan Jensen

  -

  Det må tilrådes at læse den korte avis, 180gr, 24nyt.dk, uriaspo og snaphanen. Den terror og den massedød der foregår i Sverige, er på vej til os. Eller her allerede? Tv-stationerne osv. gør jo rigtig meget for at skjule hvad der sker rundt om i vores byer.

 22. Af e.. Ejnerse n...

  -

  AF DAN JE NSE N – 4. OKTOBER 2017 20:02
  “Det må tilrådes at læse den korte avis, 180gr, 24nyt.dk, uriaspo og snaphanen.”

  Kun tabere, fas cister og DF landsbytosser læser den slags.

 23. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er det da en glimrende idé, at nye unge udklækkede studenter tager ud og oplever verden. For at komme lidt på forkant med udviklingen, bør en dannelsesrejse i dag vel foretages til Saudi Arabien, andre gulf stater, Iran e.lign. Formentlig går der ikke så meget druk i turen, men lidt fremmed tørlagt “kulturberigelse” er vel også OK . . . griner!

 24. Af Sune Sørensen

  -

  Jeg tog ud i et par år, Det var i starten af tyverne, der blev festet og drukket en del, men mindre end hvis jeg havde været herhjemme.

  jeg opdagede en verden jeg ikke kendte og ændrede mig meget. Det var ikke for at finde mig selv, men det endte med at forme mig, gøre ydmyg og altid være bevidst om at verden er mere, meget mere, end det er foregået lige foran min næsetip.

  De var enormt lærerigt, selvom det ikke var viden der kan nedskrives på et eksamensbeviser. Jeg lærte om venskaber og at værdsætte dem, at det kan være gode og fantastiske og man skal nyde dem, for risikoen for at man aldrig ses igen er overvældende. Jeg lærte at give nogen af mig selv og at man ofte fortryder hvis ikke tage griber en chancen. Selv fiaskoer med en rygsæk, ender som værdsatte oplevelser. Jeg lærte det ikke betyder så meget hvad der skete i går, man skal stadig stræbe efter at i dag og i morgen bliver gode dage. Jeg lærte at oplevelser ikke er gældende for alle andre, at alle tager noget unikt med i bagagen fra de steder og oplevelser de har haft. Og jeg lærte men ikke skal være overfladisk og dømme andre udfra enkelte situationer.
  Et Full Moon party varer et par dage. Alle tager videre. nogle dykker og ser koralrev, som er ved at dø og som er væk fra havet om 20-30 år. Jeg blev selv gode venner med lokale mange af de steder jeg var.Her 18 år efter har jeg stadig liv i nogle af kontakterne.

  Jesper Holm har dog ret i en ting. Det handler ikke om finde sig selv. Det er det heller ingen der gør. Det udtryk er jo bare en floskel, en joke.

 25. Af Sune Sørensen

  -

  Jeg tog ud i et par år, Det var i starten af tyverne, der blev festet og drukket en del, men mindre end hvis jeg havde været herhjemme.

  jeg opdagede en verden jeg ikke kendte og ændrede mig meget. Det var ikke for at finde mig selv, men det endte med at forme mig, gøre ydmyg og altid være bevidst om at verden er mere, meget mere, end det er foregået lige foran min næsetip.

  De var enormt lærerigt, selvom det ikke var viden der kan nedskrives på et eksamensbeviser. Jeg lærte om venskaber og at værdsætte dem, at det kan være gode og fantastiske og man skal nyde dem, for risikoen for at man aldrig ses igen er overvældende. Jeg lærte at give nogen af mig selv og at man ofte fortryder hvis ikke tage griber en chancen. Selv fiaskoer med en rygsæk, ender som værdsatte oplevelser. Jeg lærte det ikke betyder så meget hvad der skete i går, man skal stadig stræbe efter at i dag og i morgen bliver gode dage. Jeg lærte at oplevelser ikke er gældende for alle andre, at alle tager noget unikt med i bagagen fra de steder og oplevelser de har haft. Og jeg lærte men ikke skal være overfladisk og dømme andre udfra enkelte situationer.
  Et Full Moon party varer et par dage. Alle tager videre. nogle dykker og ser koralrev, som er ved at dø og som er væk fra havet om 20-30 år. Jeg blev selv gode venner med lokale mange af de steder jeg var.Her 18 år efter har jeg stadig liv i nogle af kontakterne.

  Stefani har dog ret i en ting. Det handler ikke om finde sig selv. Det er det heller ingen der gør. Det udtryk er jo bare en floskel, en joke. Tager man ud at rejse, med alle kanalerne åbne, så finder men noget. Det kan godt være man ikke finder sig selv, men man finder en masse ting der er værd at proppe i den mentale rygsæk. Er det ikke tilfældet, så har der manglet mod, vilje og eventyrlyst.

 26. Af j.. hA NS en...

  -

  AF JAN PE TERS EN – 4. OKTOBER 2017 21:19

  Er udlændinge tørlagt i UAE, Bahrain og Qatar?
  Fra hvornår.

 27. Af J Støvring

  -

  Det er nu nok en lidt forsimplet og overfladisk analyse af tidens tendens at de unge bare vil på druk i eksotiske omgivelser.

  Måske man skulle se lidt længere ind i tidens trends – og måske manglende ståsteder for det moderne menneske??

  Jeg har ondt af de unge mennesker der idag ikke har nogle sikre ståsteder i et mere eller mindre flydende samfund.

  Måske er det en indre rodløshed der driver dem ud i et forsøg på at finde sig selv.

  Man er næppe lykkelig som ung såfremt man sejler rundt i druk et eksotisk sted. Man er mere sandsynligt rodløs i sit indre – måske grundet en tid hvor alle normer er blevet ligegyldige og hvor det indre kompas dermed bliver sat ud af funktion.

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Nationalkonservatismen og liberalkapitalismen har nået udviklingstrin, hvor mange unge føler, at druk er den eneste formildende omstændighed. Kan det undre nogen?

 29. Af Ole Hansen

  -

  Ja, hvis man ikke går ind for multi-kulti, “berigelse”, besættelse og islamisering, så er man iflg. de radikale og de røde nogle sli mede kældermennesker, nogle indre svi nehunde, nogle fas cister og na zi ster samt nogle tabere og tå ber.

 30. Af Ole Hansen

  -

  Ja, hvis man ikke går ind for multi-kulti, “berigelse”, besættelse og islamisering, så er man iflg. de radikale og de røde nogle sli mede kældermennesker, nogle indre svi nehunde, nogle fas cister og na zi ster samt nogle ra cister, tabere og tå ber.

  Med disse skældsord (og manglen på argumenter) viser de røde “humanister” hvem de selv er.

 31. Af Niels Peter Lemche

  -

  OLE MIKKELSEN:

  Carpe diem!

Kommentarer er lukket.