Erkend din middelmådighed, men dyrk den ikke

Af Caspar Stefani 23

I lagde sandsynligvis også mærke til det. Op til det nye år plastredes de sociale medier til med opdatering efter opdatering om, hvor fantastisk året havde været. Der var en gammel skolekammerat, der havde fået drømmestillingen. En anden havde mødt kærligheden. En tredje havde fået begge ting, og en datter oven i hatten. Så sidder man selv tilbage, har ondt af sig selv og tænker over, hvor det hele gik galt. Man fik hverken erhvervet sig et nyt fedt job, og den eneste ene lader fortsat vente på sig.

Men inden du ryger alt for langt ned i din selvoptagede pseudo-depression, skal du vide, at der ikke er noget, der hedder det perfekte liv, og det, du oplever på Facebook, er en facade. Så lad være med at stræbe efter det, og væn dig til, at middelmådighed er en del af livet. Føler du, at du har haft et dårligt år, så tænk, at den har styrket dig og gjort dig klar til 2018’s strabadser.

Mit 2017 var ganske middelmådigt. Måske vil jeg endda betragte året som under middel. Jeg prøvede det der med sommerfugle i maven på grund af en sød pige. Det var da dejligt så længe, det varede, men jeg ramte også jorden med 400 km/t. Et par gange endda. Men det har jeg lært at vænne mig til.

Jeg har også lært at sætte pris på modgang. For det styrker sindet. Modgang bør man i højere grad se som noget positivt. Som dyrebar erfaring, som man løfter sig selv op fra. Det bør flere forstå. Passende kan man i samme ombæring også vænne sig til, at man ikke har brug for psykologisk bistand, fordi livet står lidt i stampe.

Det instagram-venlige liv

Vi burde egentlig vide, at det perfekte liv, hvor alt falder i hak, ikke findes.
Men vi lader os åbenbart påvirke af den lykkelige facade og bilder os selv ind, at det er alle andre end en selv, der lever livet og har held i spil, kærlighed, og det tredje og det fjerde. Nogle tror jo, at det kun er dem, der halter efter og lever et liv med havregrød om morgenen og en knap så instagram-venlig sammenkogt ret om aftenen.

For man ved jo egentlig godt inderst inde, at det liv, folk præsenterer på de sociale medier, i virkeligheden er en facade. De skriver ikke, at de ugen forinden kom til at kysse lidt med kollegaen til julefrokosten. At de faktisk ikke har talt med deres mor i et års tid. Og at den nybagte far faktisk ikke rigtig ved, om han elsker sit barn nær så højt, som han ellers giver udtryk for på Facebook.

Unge er stressede, angste og ramt af depressioner, og de voksne hyrer coaches for at få lige så succesfuld en karriere som Henning fra LinkedIn. Der skal ikke meget til at slå os ud af kurs. Vi burde jo vide, at modgang, middelmådighed og dårlige tider er naturlige dele af livet, og at alle har prøvet det, uagtet hvad de forsøger at bilde omverdenen ind.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sagde til Folkemødet, at »samfundet trænger til en diagnose«. De sociale medier, tiltagende behov for selvrealisering og overfladisk succes får – til en vis grænse – en velfortjent del af skylden. Men fejlen ligger også i os selv. Hvorfor forstår vi ikke, at der er forskel på, hvad man skriver på nettet, og hvordan virkeligheden er? Verdens lykkeligste folkefærds lykke er åbenbart meget skrøbelig.

Vi skal ikke dyrke middelmådigheden, men vi skal erkende den, og vænne os til, at det er en del af livet. Stræber du efter det perfekte, bliver du aldrig tilfreds.

23 kommentarer RSS

 1. Af M Jørgensen

  -

  “Vi burde egentlig vide at det perfekte liv , hvor alt falder i hak, ikke findes.

  Jamen så er det da godt at vi kan søge tilflugt i litteraturen og vores drømme. Her tænker jeg på James Hilton’s berømte novelle Tabte horisonter og det skjulte sted i Tibets bjerge hvor et vis og lykkeligt folk lever i deres Shangri la .
  Drømme er gudskelov udenfor informations samfundets rækkevidde

 2. Af j.. hansE n..

  -

  Men inden du ryger alt for langt ned i din selvoptagede pseudo-depression, skal du vide, at der ikke er noget, der hedder det perfekte liv,
  Skriver Stefani.

  Det er pænt af knægten at belære os lidt ældre om livets realiteter.
  Tak Caspar.
  Og godt nytår.

 3. Af Lars Møller

  -

  Jeg er helt enig med hr. Stefani. Mange glemmer i dag at se på deres medmennesker, som de virkelig er. De ser dem gennem de sociale medier. Og det er aldrig et sandt billede. Det er særligt de helt unge og de resoursesvage, som vi skal huske at minde om dette.

 4. Af b hansen

  -

  Både kommunisterne, na zi sterne og fascisterne påstod at de havde opskriften på det perfekte samfund og det perfekte liv. Men alle tre endte med at sende millioner og atter millioner af mennesker ind i ufattelige rædsler og lidelser. Statsterror, vanvid, tortur, fattigdom, krig og massedød blev resultatet af deres totalitære fantasteri. Nu om dage forklæder samme arter af gang stere og galninge sig som humanister , klima- og verdensfrelsere m.m. Vi lever i en tid så løgnagtig og hyklerisk, feministisk, radikal og pladderhumanistisk, at man næsten ikke kan være skeptisk nok når politikere, partier og tv-stationer mv. udsender budskaber og påstande. Læs den korte avis, “Sverige er fortabt ” og snap hanen.

 5. Af b hansen

  -

  En anden ting er at alle værdier er skred. Vores demokrati og ytringsfrihed udhules mere og mere …… og med salamimetoder, fup og humbug snigløbes og angribes vores velfærd, sundhed, privatliv, familieliv, privatøkonomi og personlige frihed og sikkerhed. Middelmådige, historieløse, samvittighedsløse og kortsynede politikere og journalister er ved at skabe en totalitær og barbarisk fremtid hvor ingen almindelige mennesker vil kunne få noget der bare ligner et perfekt, trygt, behageligt og ordentligt liv. Overvågningsstaten, Big Mother staten, den rødfascistiske bananstat eller kaos-samfundet med “svenske” tilstande bliver fremtiden hvis den nuværende kurs fortsætter. Læs 24nyt.dk og den korte a vis.

 6. Af b hansen

  -

  En anden ting er at alle værdier er i skred. Vores demokrati og ytringsfrihed udhules mere og mere …… og med salamimetoder, fup og humbug snigløbes og angribes vores velfærd, sundhed, privatliv, familieliv, privatøkonomi og personlige frihed og sikkerhed. Middelmådige, historieløse, samvittighedsløse og kortsynede politikere og journalister er ved at skabe en totalitær og barbarisk fremtid hvor ingen almindelige mennesker vil kunne få noget der bare ligner et perfekt, trygt, behageligt og ordentligt liv. Overvågningsstaten, Big Mother staten, den rødfascistiske bananstat eller kaos-samfundet med “svenske” tilstande bliver fremtiden hvis den nuværende kurs fortsætter. Læs 24nyt.dk og den korte a vis.

 7. Af Arne Nielsen

  -

  Jamen er det nu ikke sjovt, hvor forskellige ting kan tillægges betydning af forskellige mennesker? Det der med pigen er jeg forlængst hørt op med at gå op i – for det meste er der jo tale om et individ, der tilbringer to timer hver dag foran spejlet i gåen op i eget udseende, som slet ikke er beregnet på mig, men den bronzebrune og snotdumme strandløve i leopardplettede badebukser – nej, det jeg har i tankerne er de gange, hvor jeg har opnået en ny indsigt. Da jeg f.eks. kom til forståelse af det forhold, at der er en afgjort forskel på verden, som den er, og så verden, som vi opfatter den. Det forhold, at verden som vi opfatter den, er noget som er indeni vore hoveder, men som vi ikke opfatter som værende indeni vore hoveder, men som vi uvilkårligt projicerer ud på den verden, som rent faktisk er, og som på denne måde gør det i almindelighed umuligt for folk at skelne mellem den objektivitet, hvormed vi kan udtale os om verden, som vi opfatter den, og så den uopnåelige form for objektivitet, som vedrører verden, som den er – alt dette er for de fleste det rene abrakadabra, men af stor betydning for, hvordan tingene rent faktisk forholder sig. Og alle påstandene om objektivitet, skal vi ikke glemme, kun vedrører verden, som vi opfatter den, og må afvises á priori som uden mening, når folk påstår at udtale sig om verden som den er. Alt dette glemmes og overses alt for ofte, og overses skal det ganske ikke, at dette går helt hen over hovedet på de fleste. At gå nærmere ind i en psykologisk diskussion derom vil føre for vidt, men pointen er, at det at overvinde den største modstander af alle, nemlig én selv, er alt andet end middelmådighed.

 8. Af Flemming Lau

  -

  Stefani! Det lykkelige liv…: Hold dig nær til Jesus, Find dig en selvstændigt tænkende soulmate fra Jylland. Om nødvendigt flyt derover. Vil hun bo i en “jordhule” så borger det for soliditet. Elsker hun børn og hunde så er sagen klar. Er svigermor en brav kvinde, så er hun det nok også. Livet er også modgang og tab og det stiller krav til jer begge. Et lykkeligt samliv kræver 2 “vindere!” Livet handler om at leve på trods, og lære af det. Husk vi er ikke kommet hjem endnu!

 9. Af l.... sørensen

  -

  “Vi skal ikke dyrke middelmådigheden, men vi skal erkende den, og vænne os til, at det er en del af livet. Stræber du efter det perfekte, bliver du aldrig tilfreds.”

  Borgerlige konservative dyrker heller ikke blot middelmådigheden, men dicideret undermådigheden. Deres falske samfund, såvel som status quo tanker, gør deres hattedamer og tophattemænd yderest deprimeret både at se på, og lytte til.

  ” Hold dig nær til Jesus, Find dig en selvstændigt tænkende soulmate fra Jylland.”

  Dette er de absolut værste råd man kan give til et menneske. De er faktisk så dårlige, at det burde være helt og altdeles ulovligt blot at nævne det som forslag.

 10. Af l.... sørensen

  -

  De borgerlige tanker om at livet skal leves bagvendt for at forstå nutiden, kan vi ikke bruge til noget.

 11. Af m nielsen

  -

  Hvad middelmådighed/uduelighed angår, er det jo tydeligt at i partierne dyrkes den slags. Borgen er blevet drivhus og varmestue for underlige snegle, kødædende planter og inkompetente snakkehoveder der er fulde af ord, men som næsten intet godt gør for deres vælgere. I Berlingeren og BT kan man læse afslørende artikler om det smadrede postvæsen osv., og om hvor utroligt ringe danskere som er syge, gamle, hjemløse eller ofre for vold/ulykke, kan blive behandlet af “systemet”. I jp kan man idag læse om hvordan DR fråser med vores licens-penge. Og om farerne ved kunstig intelligens. F.eks. vil robotter kunne mangedoble arbejdsløsheden. Se også artikler på nettet om hvordan merkel/eu er ved at køre Europa i sænk.

 12. Af m ni

  -

  Ovenover denne blog finder vi en “debat” hvor ytringsfriheden er lig NUL. M and er son er en journalist så udemokratisk og top-arrogant, at han kun vil høre sig selv.

 13. Af Finn Bjerrehave

  -

  Min middelmådighed er at jeg ikke kan skrive i Discus uden at være medlem af Facebook , og jeg græmmes.
  Min anden middelmådighed er at jeg mener alle grønne org.. er i lommen på Putin, og de ville aldrig tillade sådanne Russisk gas giver mig ret.
  Min 3 middelmådighed hedder vores Demokrati som tillader Bander, nemlig det arvede Enevælde ville aldrig tillade disse tosser at forstyrre vores danmar
  Min 4 middelmådighed fortæller DF og Soc. D. er med til at ødelægge Danmark, nemlig ingen af disse partierønsker at være med til at føre ansvarlig politik i Danmark, og befolkningen er u-tilfreds.
  Middelmådighed i vores politiske landskab., hvor endda vores dårlige EU samarbejde giver os næsten EU dårligste vækst, nemlig vækst kræver EU samarbejde.
  Enevælden tilbage. Finn Vig

 14. Af M Jørgensen

  -

  Tilføjelse til 18.29
  Den 5 middelmådighed kan gælde for alle de politiske dilettanter der opfører deres bizarre rollespil for rullende kameraer og tændte mikrofoner – og befolkningen bliver belært af politiske kommentatorer om hvad det hele drejer sig om- bagsiden af det demokratiske folkestyre i alt sin skinbarlige virkelighed.

 15. Af Ib Kyv

  -

  Dén går ikke, Granberg!

  Tror du, du bor i slaraffenlandet, Østtyskland, hvor man kunne fede den livet ud, blot man fulgte partilinien, og lod som om, man lavede noget nyttigt?

  Hvordan skal vi få råd til, at købe hele verden, hvis du vælger at give op på forhånd?

 16. Af Jan Petersen

  -

  Find i øvrigt et emne der tiltrækker Berlingske læsere. Narcissistiske selfie babes er formentlig ikke lige sagen 🙁 (minimum 98% mandlige debattører) . . . FYI 🙂

 17. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  ” Erkend din middelmodighed, men dyrk den ikke”, er blogskrivers overskrift. Stefani det du kalder middelmådigt liv er bare et almindeligt liv. Hvis vi ikke havde det almindelige liv, hvordan skulle vi vide hvornår lykken kommer med sine små momenter. Det kommer nok til at gå alt sammen, for lige pludselig tilsmiler lykken dig og os andre et lille øjeblik. Godt nyt år.

 18. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Kommentar til 16.44 10.012018
  Mikkel Andersson, med lukket for kommentarer, er et menneske, der dyrker den sublime blog. Her ser vi ikke noget snavs og han bliver ikke modsagt. Det er som man siger, hvis man taler med sig selv, bliver man ikke modsagt. Spørgsmålet er, om nogen læser eller lytter? Han kan bedst lide at fortælle, fordi han måske ved bedst, han gider ikke alle idioterne, der skriver fra højre til venstre, eller bare de middelmodige. Han er som mimosen, han lukker bladene, når han bliver berørt. Han skal ikke klantres. Han er ikke anderledes end de fleste mennesker er i dag. Alt skal være perfekt. Vi ser det på Facebook og Instagram. De fleste af os har det svært med det latinske udtryk, errare humanum est. Må lykken tilsmile ham på vej mod det sublime. Godt nyt år Mikkel Andersson.

 19. Af M Jørgensen

  -

  10/01 21.15

  Hvordan skal vi få råd til at købe hele verden? Det kunne vi så heller , selvom en tidligere finansminister gjorde sig til talsmand herfor.
  Et tydeligt eksempel på en tro på egen ufejlbarlighed, og da så korthuset væltede, måtte man efterfølgende erkende sin egen middelmådelighed.

  Og apropos Granberg.
  Det lykkedes aldrig for den svenske ballonskipper Victor Granberg at stige helt til vejrs med sin luftballon fra Christiansborgs rideplads.
  I sit sidste forsøg lykkedes det ham dog at komme i højde med taget på hofteatret hvorefter et slæbetov fra ballonen satte sig fast.
  Han havde ikke andre muligheder den gode Granberg end at klatre ud på teatret tag , hvorefter ballonen steg til vejrs , men uden Granberg om bord.
  Dette afstedkom latter fra de fremmødte og der blev råbt ” den gik inte Granberg” til endnu mere latter.
  Så man kan vel sige at han drømte om det perfekte, men måtte erkende sin begrænsning.

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Middelmådighed er måske alle journalister samt politikere, nemlig LA som slås for sine vælgere i en mindretalsregering, er som at slå i en dyne, og satiren spiller for fulde huse, nemlig uden 90 mandater ingen politik.
  Middelmådighed er at acceptere PSO skatten er væk, og alle Danskere betaler stadig PSO skat, men ingen kritiske røster over dette vælgerbedrag. Måske de udeblevne skattelettelser kunne ordne vores PSO skat, og alle Danskere blev imødekommet, men ak det skeer heller ikke.
  Middelmådighed er nok at sende soldater til Estland, fordi man er bange for Putin, endda så bange at vi køber mere Gas fra Putin,s rusland, og satiren er i top.
  Middelmådighed udspringer af kendskab til historien, nemlig sidste gang Rusland besatte det halve Polen hele Estland Lertland litauen samt Karalen, var fordømmelserne tavse, men senere kom våbenhjælpen, og Rusland fik deres politik besejlet.
  Aldrig mindretalsrtegering. Finn Vig

 21. Af lisbeth sørensen

  -

  Den borgerlige ære det middelmådige, status quo…En gang imellem en idiotisk idrætspræstation af millionærere der forsøger at få penge ud af systemet på andres bekostning. ..En form for idiotisk nationalisme uden hoved og hale..

  Aldrig bliver de nationalistiske nok til at interessere sig for folkets helhed, de mindste. Fremtiden. De ser kun nuet, og hvad de kan skrabe til sig selv på andres bekostning. Fx. set da de frasolgte Danske interesser under VKO på Grønland?

  Deres åbne indvandringspolitik er fx. et bevis? Med 2oo.ooo plus fremmede ankommet på 2 år nu? og ny indvandrerrekord iht. DST.

 22. Af lisbeth sørensen

  -

  “Middelmådighed er nok at sende soldater til Estland, fordi man er bange for Putin, endda så bange at vi køber mere Gas fra Putin,s rusland, og satiren er i top.”

  Man må og skal undersøge de borgerlige for pengeindflydelse fra Rusland for at få stream 1-2 igennem.

  VKO og LavKO har så godt som stoppet alt videre investering i grøn energi. Dette selvom DK er verdensledende her per capita, er fremtidens økonomi, og vi var et oplagt mål til at blive verdensledende i grøn omstilling. Formentlig er Mæersk frasalg-formentlig- af deres olie interesser ikke nok til at ændre her? Olie industrien har for mange penge til at infiltrere de blå politikere, tilbyde dem penge efter endt 4 år i tinget mv.

  Altid det samme Blå er status quo og fossile,,,Røde ser fremtiden, tænker langtsigtede på Danske interesser mv.

  soldaterne dertil, er blot blå overførelsesindkomst til deres ubrugelige sønner, som ikke kan bruges andet sted. Kun atomvåben har betydelse i Dansk forsvar. Og vi har ingen, og ingen planer om det heller..Hele EU skal straks stable et fælles atomforsvar på banen. Udenom UK som er en US poodle og US.

 23. Af lisbeth sørensen

  -

  “Middelmådighed i vores politiske landskab., hvor endda vores dårlige EU samarbejde giver os næsten EU dårligste vækst, nemlig vækst kræver EU samarbejde.
  Enevælden tilbage. Finn”

  Ja, åbne EU grænser for indvandring fra østeuropa vil redde Dansk økonomi..som lige har skaffet rekordt stort overskud på betalingsbalancen. Det første i EU per capita faktisk. Efter falske økonomier som Norge, Schweiz, Luxembourg som lever af olie- pengekriminalitet.

  Danmark er vestens tredje mest ulige land mht. økonomisk ulighed..Fx.ejer top 1% her ca 42% af alle Danske værdier nu..Derfor vi skal have skat på værdier. Kun overgået af Schweiz og USA.

Kommentarer er lukket.